onsdag 18 februari 2009

Minipursuit på G

Melker fyller fem år på fredag och dagarna börjar bli knappa. Jag var nere ett pass i mekgaraget igen och den här gången blev det förberedelser inför att svetsa ihop den styckade barnramen. Det är alltså en barnram (38cm c-t, 20 tums hjul) som donerar sina rör och lager till den nya skapelsen. Den första planen var att bygga den helt i kolfiber men det får bli nästa projekt.


Jag hade faktiskt en sådan här fast några nummer större när jag gick på högstadiet. Nåväl, bort med alla grejjer från ramen.

 
 

Sadelröret, diagonalröret och kedjestagen (vid sadelröret) får sitta kvar. Styrröret ska kortas ner och överröret ska vändas upp-och-ner. Hjulbasen ska kortas ner nästan 15cm till 68 cm. Jag har smygit runt vid cykelställ och i barncykelaffärer och tagit diverse mått på cyklar för 5-6 åringar. Det är ganska mycket som måste klaffa. Pedalerna får inte ta i marken när man svänger, tårna måste gå fritt från framhjulet, sadel får inte sitta för högt, gaffelvinkeln och försprånget måste göra cykeln stabil i låga farter, o.s.v.  Dessutom ska det likna en "pursuit" cykel hade jag tänkt mig. 



Hemma på kammaren gjorde jag en pappersmodell i halv skala för att se hur jag kunde använda de befintliga rören.


...och så här blev det i full skala! Sadelstagen ska böjas in så de möter kedjestagen framför baknavet och framgaffeln ska kortas 13 cm (det är en racergaffel från en vuxencykel).



Ungefär så här kommer det se ut när det är klart. Jag har tejpat (!!) ihop rören och slängt på ett lite för stort styre. Sadeln kommer att hamna lite längre bak också. Melker har beställt en gul cykel. Ytterligare ett krav är att det ska stå "Melker Per Valdemar Widén, Torsgatan 53" på den och att det ska finnas några röda chilifrukter på sadelröret.

4 kommentarer:

pean sa...

Galet projekt. Ser fram emot uppföljning både på färdig resultat, mottagande på födelsedagen och första tramptagen.

Du går då aldrig någon besviken vad gäller byggprojekt och madness.

Anonym sa...

Oj oj. Melker kommer att bli stadens gladaste och tuffaste 5-åring.

Jag signar upp mig redan nu på kölistan. Någon dag kanske jag får ett barn och då fyller h*n förhoppningsvis 5 någon dag. Såvida din skapelse inte hamnar på något museum dvs.

Snarkus sa...

Det där är sinnessjukt hysteriskt fantastiskt!

Unknown sa...

Tjena!

Jag antar att du sett denna länk till ditt bygge... http://lockedcog.com/home1/2009/3/20/38cm-track-bike.html

Cheers!
/Love